Elma, en eski zamanlardan beri yetiştirilen meyveler arasında yer alıyor. Bazı bilim adamları, elma meyvesinin Orta Asya'daki bir yaban meyvesinden evrimleştiğini öne sürüyorlar. Tüm dünyada en çok tüketilen meyveler arasında yer alan elma yetiştiriciliği dikkat gerektiren bir ürün.
Elma Yetiştiriciliği Nerelerde Yapılır?
Elma, soğuk ve ılıman bölgelerde yetiştirilen bir bitkidir. Kıyı bölgelerinde nadiren yetişir. Türkiye'de genellikle İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Kurak ve nemli iklim ister.
Elmanın kış dinlenmesine ihtiyaç duyan bir bitki olduğunu da belirtmek gerekir. Soğuklamasını giderememiş olan elma ağaçları ürün vermeyecektir. Bu bakımdan sıcak iklim bölgelerinde yetişen bir bitki olmadığını söyleyebiliriz. Türkiye, elma üretiminde beşinci sıradadır. Rusya'nın ve ABD'nin iç bölgeleri elmanın en çok yetiştirildiği yerlerdir.
Bununla birlikte, elma birçok farklı toprak türünde yetiştirilebilir. Farklı arazilere uyum sağlayabilen bir bitkidir. Ancak toprağın iyi beslenmiş olması, kireçlemesinin ve humus ekiminin yapılmış olması son derece önemlidir.
Seyreltme Nasıl Yapılır?
Seyreltme işlemi elma yetiştiriciliği için mutlaka yapılması gereken işlemler arasındadır. Ağacın daha iyi ürün vermesi ve mahsul kalitesinin artması için mutlaka yapılması gerekir.
Elma ağaçlarında seyreltme işlemi budama ve çiçek gözlerinin kesilmesiyle yapılır. Meyvenin fazlası da mutlaka alınmalıdır. Seyreltme işlemi, meyvelerin daha iri olmasını ve daha canlı bir renge sahip olmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, çok yüke sahip olan meyve ağaçları zayıf olur. Ancak seyreltme işlemiyle bunun üstesinden gelmek mümkün.
Özetlemek gerekirse, seyreltme yapılarak elmanın daha çok ürün vermesi sağlanacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder